EĞİTİMDE BÜYÜK ADIM

sinavdonemi - -

Ders Çalışırken Sağlığınızı İhmal Etmeyin

0 yorum

Ders Çalışırken Sağlığınızı İhmal Etmeyin



Ders çalışmak çoğu zaman sıkıcı olabildiği gibi yorucu bir etkinliktir de. Kimi zaman hasta oluruz fakat çalışmaya, okula gitmeye devam ederiz. Adeta hayatımızı gireceğimiz bir sınava adarız. İşte bu yazımızda sağlık ve sınav ilişkisine değineceğim.

Ders çalışmak stresli bir etkinlik. Bu süreçte stresten kaynaklanan bazı rahatsızlıklar görülebilir. Bağışıklığımız zayıflar grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha sık yakalanırız. Tıpkı her besininin fazlasını yemenin zararlı olduğu gibi uzun süreler ders çalışmak da zararlıdır. Mola vermeden uzun süre çalıştığımızda kaslarımız, eklemlerimiz hareketsiz kaldığından karıncalanmalar, kramplar sık sık görülmeye başlar. Fiziksel aktivite azlığından kilo alırız. Özellikle masa başında atıştıranlar, takviye ilaç kullananlar bu ders çalışma sürecinde obeziteye varacak kadar kilo alabiliyor. Bu da birçok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Şeker, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi tehlikeler ortaya çıkabiliyor.

Peki tüm bunlara neler çözüm olabilir? Sağlıklı bir ders çalışma için öncelikle sağlıklı bir birey olmamız ve bunun sürdürülebilirliği önemli. Çalışmalarımızı mutlaka belirli aralıklarda mola vererek sınırlandırmalıyız. Bu molalarda ayağa kalkıp basit egzersizlerle kas-iskelet sistemimizi rahatlatacak bir şeyler yapabiliriz. Sık sık odayı havalandırmak iyi gelecektir. Kaliteli ve yeterli bir uyku olmazsa olmaz. Dengeli beslenmek ve atıştırmalardan, fast fooddan uzak durmak da sağlıklı olmak için şart. Bunun dışında ders çalışmanın yanında mümkünse bir spor dalıyla ilgilenmek, en az bir hobimizin olması, arada bir arkadaşlarla buluşmak hem sağlığımız hem de psikolojimiz için çok faydalı olur.


Diyelim hafif bir hastalığa yakalandık. Tam olarak iyileşmeden ders çalışmayı, okulu filan bırakın. Hiçbir şey sağlığınızdan önemli olamaz. Bunun gibi ciddi hastalıklarda da çalışmanıza ara verin. Sınava girme hakkı her sene var. Gerekirse seneye girersiniz. Üniversite hayatınızı bir yıl ertelemiş olursunuz. Mezuna kalmaktan da korkmayın. Önemli olan sağlığınız. Kaliteli bir yaşam sürmedikten, sevdiğiniz insanlarla mutlu bir şekilde yaşamadıktan sonra Boğaziçi'ni kazansanız ne fark eder! Sınavlar hayatınızın amacı olmasın, amaçlarınıza ulaşmak için kullanacağınız araçlar olsun.





Yorum Gönder

Yorumunuza en kısa zamanda okunup cevap atılacaktır

Facebook

Derslere Yardımcı site www.sinavdonemi.blogspot.com